2. JURNAL DE CONSULTATII Sleeve – resleeve – inel gastric

   – Sarut -mana doamna D. Ce mai faceți?

   – Buna ziua dl. doctor. Plec intr-o deplasare în China. Și am venit la dvs sa-mi slăbiți puțin inelul gastric. Vreau să ma bucur de mâncarea de acolo. Promit că revin apoi să-l strângem la loc.

Ne cunoaștem de mulți ani, din 2008 mai exact, când am operat-o la Spitalul Sf. Ioan. Gastric sleeve, martie 2008, a 72-a procedură de micșorare de stomac pe care am făcut-o. Așa scrie pe fișa doamnei, fișă care aparține unei perioade în care am încercat să fiu foarte riguros cu statistica. Am și acum unele accese în acest sens, din fericire mai rare și mai nuanțate. A pornit de la XXX kg, a ajuns în decurs de un an la xx kg. O perioadă nu a mai venit la controale, au trecut anii și în 2015 a revenit cu un recâștig ponderal, ajunsese la YY kg. Cu doi ani înainte fusese la un alt chirurg bariatric și ”beneficiase” de un re-sleeve în urma căruia nu slăbise deloc. Nu vreau să se înțeleagă că arunc nici măcar vreo urmă de reproș colegului meu, o spun clar și eu i-aș fi făcut re-sleeve atunci. Și acum mai fac această operație, m-am mai prins la cine funcționează și la cine nu, dar e drept că au trecut niște ani și am acumulat ceva experiență în alegerea pacienților pentru acest procedeu de revizie bariatrică (asta înseamnă mai mulți pacienți care au reușit sau au eșuat cu re-sleeve).

În 2015 am discutat opțiunile după re-sleeve: by-pass, diversie bilio-pancreatică sau inel. Cred că lucrul cel mai greu este alegerea noului procedeu. Este o foarte bună exemplificare a aforismului chirurgical care ne spune că decizia este mai importantă decât incizia. Dificultatea constă în multitudinea de variabile după care alegi acest nou procedeu, fiecare cu avantaje dar și cu dezavantaje. Sunt adeptul principiului că decizia este comună, pacient-medic. Cum ar putea fi altfel? Pacientul nu poate să-mi impună mie să fac o procedură despre care eu cred că nu va funcționa în cazul lui, iar eu nu pot să-l constâng să respecte postoperator reguli pe care el nu dorește să le respecte (cum este cazul vitaminelor luate zilnic în cazul procedeelor malabsorbtive). Ori ajungem la un numitor comun ori nu.

Am convenit atunci că inelul ajustabil post-sleeve (de fapt re-sleeve în cazul ei) îi va înjumătăți porția la o masă și dacă respectă 3 mese pe zi și nu ciugulește intre mese va avea rezultatele dorite. Așa am și făcut. Montarea unui inel gastric ajustabil postgastric sleeve este cel mai simplu procedeu de revizie bariatrică (în general reviziile sunt mai complexe comparativ cu operațiile primare) și după o noapte de spitalizare postoperatorie a plecat acasă.

Astazi este din nou la o greutate normală, se simte foarte bine cu inelul și își permite scurte aventuri culinare. Episodul de astăzi este unul dintre acestea. China nu este peste Dunăre și cine știe când va mai avea posibilitatea să ajungă acolo. Chiar cu inelul desumflat complet, pentru că are stomacul mai mic față de al unui om neoperat, nu va putea mânca cât colegii ei de delegație, dar tot se va putea bucura de a doua bucătărie a lumii care este China.

           – La revedere domnule doctor.

           – La revedere doamnă, drum bun și poftă bună.

Articol scris de Dr. RUBIN MUNTEANU