Articol scris de Dr. Rubin Munteanu
Toți pacienții mă intreabă, la diferite momente după operația de gastric sleeve, dacă au slăbit suficient, dacă nu sunt în urmă, eventual dacă alții au slăbit la fel sau mai mult. Sunt întrebări firești, sunt temeri uneori bine ascunse în spatele acestor întrebări, sunt și chestiuni medicale importante legate de acest lucru (slabitul foarte brusc, prea mult, etc).
Pentru fiecare pacient în parte trebuie ținut cont de următorii parametri:
- indicele de masă corporală (IMC sau, în engleză, BMI). Un indicator mai practic (dar nu la fel de bun) este greutatea inițială. Evident că este o mare diferență dacă cineva pleacă de la 250 kg sau de la 125 kg, contează însă mai mult cât are fiecare de slăbit. Și cuantificăm % slăbit din excesul de kg al fiecăruia.
- capacitatea și disponibilitatea de a face mișcare (eventual chiar sport). Unii pacienți sunt (din cauza greutății foarte mari și a altor probleme de sănătate) incapabili să se deplaseze sau pot parcurge doar distanțe foarte mici (metri sau zeci de metri). Un indicator mult mai practic (dar nu la fel de bun) este vârsta. Toată lumea stie că dacă esti mai tânăr slăbești mai ușor. De fapt corect ar fi dacă te miști mai mult slăbești mai ușor. De obicei (dar nu întotdeauna) oamenii mai tineri se mișcă mai mult.
- gradul în care respectă regula alimetară cea mai importantă după operație, anume aceea de mânca trei mese pe zi. Fără gustări. Cine ciugulește NU slăbește.
Ca urmare a acestor lucruri sunt două mari modele de slăbit după operația de gastric sleeve.
- inițial mai repede (doar aparent ”prea repede”) și apoi mai lent, astfel încât procesul de slăbit să înceteze atunci când pacientul a atins greutatea normală (IMC între 19 și 25 kg/mp, pentru bărbați fiind cu 2-3 puncte mai sus). Este cazul tuturor celor care fac o formă regulată de mișcare (mers pe jos cel puțin).
- initial lent (uneori exasperant de lent) pentru ca apoi să fie mai repede. Greutatea se stabilizeaza atunci când nr. de calorii ingerate (din lichidele și solidele consumate) egaleaza nr. de calorii consumate prin efort fizic și mental (acesta din urma consuma mult mai puține calorii). Acesta este modelul celor care nu se deplasează decât foarte puțin, care dintr-un motiv sau altul nu merg, stau în casă, parcurg distanțe foarte mici (greutate foarte-foarte mare, dureri mari de spate sau de picioare, coxartroza, gonartroză, etc). La un moment dat, după câteva luni, după ce au slabit totuși un nr de kg și reușesc să meargă, sa facă din ce în ce mai multă mișcare (unii chiar sport) încep să slăbească și ei intr-un ritm accelerat.
In concluzie cei care nu merg sau merg foarte puțin după operație, indiferent de motiv, slabesc lent în prima parte.
In cei peste 12 ani de experienta in chirurgia bariatrica le-am fost alaturi atat eu cat si echipa cu care lucrez celor peste 2000 de pacienti operati pana cand ei au ajuns la greutatea dorita. Odata ajuns la noi pacientul nu mai este singur in lupta cu kilogramele si suntem pregatiti sa-l ajutam sa slabeasca, dar si sa-si mentina greutatea dorita pe termen lung.
La BariClinic o operatie reusita este doar primul pas. Bucuria noastra vine cand vedem ca cei care au apelat la noi au slabit, isi mentin greutatea ideala si isi recapatata sanatatea.