Sunt chirurg de aproape 20 de ani si de cate ori am ocazia incerc sa dau o mana de ajutor celor care au probleme de sanatate si incearca sa gaseasca o solutie cat mai buna pentru rezolvarea ei.
Haideti sa vedem ce e de facut in cazul in care la un moment dat aveti dureri abdominale puternice. Am să încerc să fiu mai explicit și am să spun ce aș face eu dacă aș avea o criză de durere abdominală. In primul rând m-as duce la doctor! În plină criză – la un serviciu de urgență (evident cel mai apropiat), iar dacă durerea a trecut – la medicul de familie sau la un medic gastro-enterolog. As fi foarte atent la recomandările date de ei și as dori să se stabilească un diagnostic corect și complet. Cu alte cuvinte aș fi mulțunit doar dacă mi se va răspunde simplu la întrebarea fundamentala: “Ce boală am?”
Odata aflat diagnosticul, m-as informa exact care este tratamentul care vindecă aceasta afectiune. Termenul de vindecă trebuie înteles in nu mai puțin decât trei direcții:
- Sa îndepărteze suferința
- Sa previna recidiva
- Sa previna complicațiile
Cateodata desi pare calea cea mai simpla, tratamentul medicamentos al unei afectiuni nu face decât să îndepărteze temporar suferința, dar nu previne apariția unei alte crize și nici complicațiile.
Tratamentele naturiste pot sa fie uneori extrem de periculoase și doar disperarea oamenilor în suferință permite supraviețuirea șarlatanilor care le prescriu. Am avut foarte mulți pacienți pe care i-am operat (majoritatea în stadii avansate de boală) și care urmaseră tratamente naturiste, unele dintre ele greu de imaginat (de ex. măr ținut în petrol lampant).
Exista cazuri in care singurul tratament care vindeca boala respectiva este cel chirurgical. Ce as face in aceasta situatie? Aș căuta un chirurg cu experiență în chirurgie laparoscopică, astfel încât să mă vindece de boala pe care o am și să scap fără o mare tăietură pe abdomen. Cum alegi un chirurg bun?
E o întrebare complexă dar în esență eu as umări următoarele lucruri:
- ONESTITATE – să-mi răspundă corect la întrebările legate de riscuri chirurgicale). Toți știm că există riscuri la orice operație dar eu aș dori să știu care sunt riscurile legate de situația mea medicală si cum le putem diminua, iar dacă nu știe câte și ce fel de complicații au avut pacientii lui, înseamnă că nu prea i-a păsat de ele. M-as informa și ce presupune acea operatie ca suferință, timp de recuperare și bani.
- ATENȚIE – eu doresc de la cel care mă operează să aibă timp pentru mine. Eu am să-i respect timpul lui și am să vin la consultație cu documentele medicale puse în ordine cronologică și întrebările mele le voi avea scrise, dar voi avea pretenția să ma examineze cu atenție. Cred că un chirurg neatent nu are cum să fie un chirurg bun. La fel de valabil este și pentru medicul anestezist pe care voi dori să-l cunosc înainte de operație și de la care aștept tot onestitate, atenție și pricepere. Pentru că știu că în anumite situații intubația oro-traheală poate fi dificilă am să-l întreb dacă în această situație are la dispoziție un fibroscop sau alt dispozitiv modern pentru intubații dificile. Dacă nu are atunci voi alege altă echipă anestezico-chirurgicală.
- GRIJĂ – atât intraoperator cât și postoperator. Intrebarea fundamentală este: “Eu pe cine sun dacă am o problemă după operație?”