Balonul gastric

Salon VIP BariClinic

Balonul gastric este un dispozitiv medical confectionat din silicon si umplut cu aer sau solutie salina, cu capacitatea de 400-700 ml. Prin ocuparea de catre balon a circa doua treimi din volumul stomacului apare senzatia de satietate precoce, ceea ce determina un aport alimentar scazut si scaderea in greutate.

Balonul gastric este recomandat pacientilor cu BMI peste 27, celor care refuza sau au contraindicatie ferma pentru chirurgia bariatrica.

Implantarea se realizeaza endoscopic, printr-un procedeu minim invaziv, nechirurgical, sub anestezie generala . Procedura dureaza circa 30 minute si nu necestita de regula spitalizare. Riscurile procedurii sunt minime, specifice endoscopiei (sangerari, perforatii, obstructii etc). Exista si o serie de contraindicatii locale (ulcer gastric, gastrita severa etc.), sau generale (boli de colagen, ciroza hepatica, boli inflamatorii intestinale etc).

Balonul se poate mentine pe o durata de maxim 12 luni. Extragerea sa se realizeaza tot endoscopic, in conditii similare implantarii. In acest interval de timp pierderea ponderala obtinuta se situeaza intre 10 si 25 kg, cu o medie de 17 kg. Pe durata purtarii balonului pacientul trebuie sa aiba o dieta adecvata, hipocalorica si sa desfasoare activitate fizica adecvata. De asemenea trebuie sa ramana sub observatie medicala si sa respecte toate recomandarile echipei medicale.

vop