Gastric Sleeve

Salon BariClinic

Operatia de gastric sleeve (micsorare de stomac, gastrectomie longitudinala) este cea mai recent aparuta procedura in cadrul interventiilor bariatrice. Popularitatea ei a crescut necontenit, atat in randul pacientilor, cat si al chirurgilor, din cateva motive importante:

  • nu modifica circuitul fiziologic al alimentelor prin intestin, prin urmare nu are un mecanism malabsorbtiv, si nu presupune suplimente nutritive si vitaminice pe toata durata vietii
  • presupune mai putine sectiuni si anastomoze digestive decat bypassul gastric, ceea ce determina un timp de operatie mai scazut, si, de asemenea, un risc mai mic de complicatii
  • rezultatele sunt sensibil comparabile cu ale bypassului gastric, atat in termeni de scadere ponderala, cat si in ceea ce priveste remisia simptomatologiei de insotire a obezitatii, de tipul hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat sau apneei in somn, si sunt superioare rezultatelor inelului gastric.

Interventia consta in indepartarea unei importante portiuni din stomac, partea exterioara. Astfel, se modifica forma stomacului, el transformandu-se dintr-un sac cu volumul de pana la 2 litri, intr-un tub ingust, al carui volum initial este de aproximativ 100 ml.

Scaderea ponderala se realizeaza prin mai multe mecanisme. In primul rand, cantitatea de mancare ingerata la o masa va fi mult scazuta, acesta reprezentand caracterul restictiv al interventiei. In plus, operatia indeparteaza fundusul gastric, parte a stomacului responsabila de secretia unui hormon numit grelina, dovedit a avea un rol major in aparitia senzatiei de foame (mecanismul hormonal). Astfel, pacientii cu gastric sleeve nu numai ca manaca mai putin, dar resimt si mai putin, cateodata deloc, senzatia de foame.

Avantajul gastric sleeve-ului

Avantajele acestei interventii fata de alte operatii este ca intregul tub gastric se umple atunci cand mancati, asa incat veti resimti o senzatie de satietate, mai degraba decat o senzatie de obstructie. De fapt, pe termen lung, veti constata ca nu veti avea intoleranta la niciun fel de alimente, cu alte cuvinte veti putea manca orice doriti, chiar daca in cantitati reduse si manacand incet.

Se poate spune ca gastric sleeve, comparativ cu inelul gastric, se asociaza cu o alimentatie mai putin obstructiva, o scadere ponderala mai importanta si mai rapida, fara prezenta unui corp strain, fara necesitatea ajustarilor . Fata de bypassul gastric, are avantajul unei absorbtii normale a nutrientilor, fara necesitatea de suplimente nutritive sau vitaminice si fara unele dintre complicatiile posibile ale bypassului (ulcere stomale, ocluzii intestinale).

Dupa operatia de gastric sleeve

In cele mai multe cazuri, in seara zilei in care a avut loc operatia, pacientul revine la salon, dar este posibil ca in cazuri selectionate de medicul anestezist, in functie de varsta si de gravitatea bolilor asociate, sa-si petreceti prima noapte in salonul de supraveghere postoperatorie. Sonda nazogastrica va fi retrasa la cateva ore dupa operatie, si apoi veti putea bea mici cantitati de apa rece. Va veti putea da jos din pat si merge singur la toaleta. Veti primi un nivel adecvat si personalizat de analgezie (tratamentul durerii postoperatorii). Evident puteti fi vizitat, dar vizitele in salonul de recuperare postoperatorie este de dorit sa fie se scurta durata, urmand sa va reintalniti cu familia atunci cand va veti reintoarce la salonul dumneavoastra. Nu este recomandat ca vreun membru al familiei sa isi petreaca noaptea alaturi de dumneavostra. Veti fi supravegheat in permanenta de asistente medicale extrem de bine pregatite, si veti avea la dispozitie o sonerie cu care sa le solicitati prezenta in orice moment.

Veti petrece in spital 2 nopti. Daca puteti bea o cantitate suficienta de lichide, nu aveti dureri intense sau greata, va puteti pregati pentru externare. Impreuna cu documentele medicale, veti primi o reteta si recomandari despre tratamentul si dieta pe care le aveti de urmat in perioada urmatoare.

Evaluarea progreselor dumneavoastra in termeni de scadere ponderala, dar si a consecintelor pe care aceasta slabire rapida a avut-o asupra starii dumneavoastra de sanatate generala, se face la intervale de 3 luni, 6 luni, si un an, si ulterior, ori de cate ori va fi necesar. Cu aceasta ocazie va trebui sa faceti si niste analize, cu care urmarim posibile dezechilibre nutritionale sau vitaminice si evident, vom incerca sa le corectam.

vop