Tumorile de colon (drept/stang)

_mr37393Tumorile de colon se descopera fie in urma unor investigatii de rutina (screening colonoscopic), fie diagnosticate ca urmare a aparitiei diverselor simptome. Deoarece se cunoaste predispozitia genetica de a dezvolta cancer de colon, se recomanda urmarirea periodica colonoscopica a celor care au antecedente familiale, mai ales ca tumorile colice sunt deseori asimptomatice in faza incipienta, faza in care au cele mai multe sanse de vindecare.

Astfel, tumorile localizate la nivelul colonului drept sunt mai des caracterizate de sangerari oculte (sangele nu este vizibil in scaun), dar pierderile repetate duc in cele din urma la aparitia anemiei. Din acest motiv orice anemie aparent fara cauza care apare dupa varsta de 50 de ani, trebuie investigata si cu colonoscopie. Mai pot sa apara modificarea consistentei scaunului mai ales in sensul aparitiei scaunelor moi si/sau amestecate cu mucus, sau dureri abdominale.

Tumorile localizate la nivelul colonului stang dau mai frecvent rectoragii – sange clar vizibil in scaun, constipatie recent instalata si uneori modificari de dimensiune la emisia scaunului (scaun subtire, „creionat”). In fazele mai avansate ale bolii se poate palpa formatiunea tumorala, apar dureri care nu se calmeaza la medicatia antialgica uzuala. Uneori, mai ales in cazul tumorilor colice stangi, poate sa apara ocluzie intestinala – blocarea completa a trecerii materiilor fecale si gaze.

Manifestarile clinice generale sunt din pacate vagi si nespecifice si constau in oboseala semnificativa nejustificata si persistenta si scadere ponderala.

In cazul tumorilor colonice singurul tratament este cel chirurgical, cu indepartarea tumorii impreuna cu un segment larg de colon, dar si extirparea ganglionilor limfatici aferenti. In cazul tumorilor colonului drept operatia se numeste hemicolectomia dreapta si se soldeaza cu coaserea intestinului subtire la colonul transvers. Tratamentul tumorilor colice stangi consta in hemicolectomie stanga. In ambele situatii, coaserea (anastomoza) se poate face atat mecanic (staplere), cat si manual.

Staplerele sunt dispozitive medicale de sutura mecanica, asemanatoare agrafelor folosite la capsare. Folosirea lor la realizarea unei anastomoze face ca aceasta sa fie mai rapida, mai precisa si mai sigura, in sensul ca e mai putin expusa riscului de dezunire, care duce la aparitia fistulelor. Anastomoza mecanica poate fi intarita cu un alt strat de sutura realizat manual, ceea ce reduce suplimentar riscul de fistula sau de sangerare.

Oricare dintre aceste interventii ar trebui sa se incheie cu refacerea continuitatii firesti a colonului. Uneori insa, acest lucru nu este posibil (cele doua segmente de colon ramase nu pot ajunge anatomic unul in apropierea celuilalt) si atunci se recurge la exteriorizarea capatului colonului prin piele – anus iliac (anus contra naturii). Aceasta situatie poate fi impusa si de conditii locale deosebite: prezenta unei infectii in jurul tumorii sau situatia de urgenta in care tumora a ajuns sa fie ocluziva.

Rezectia unei tumori colice pe cale laparoscopica are multiple avantaje, dar este o chirurgie care, pentru rezultate optime, necesita o indemanare deosebita si o solida experienta chirurgicala in acest domeniu. Dr. Munteanu se poate mandri cu un numar mare de cazuri operate cu succes pe aceasta cale, dovada fiind si numeroasele articole si prezentarii stiintifice al caror autor este.

Dintre avantaje, primul care trebui evidentiat este acela ca permite vizualizarea in detaliu a structurilor, cu reperarea atenta si indepartarea ganglionilor limfatici din jurul formatiunii (tratament cu intentie de radicalitate). Din punct de vedere oncologic (al tratamentului cancerului), tehnica laparoscopica este cel putin similara, sau chiar superioara chirurgiei clasice. Aceasta deoarece capacitatea de aparare imunitara a organismului impotriva celulelor neoplazice scade odata cu amploarea traumatismului chirurgical. Cu alte cuvinte chirurgia laparoscopica fiind mai putin agresiva, ajuta organismul in lupta cu celulele canceroase.

Alaturi de traumatismul chirurgical mai mic si riscul scazut de complicatii postoperatorii, interventiile laparoscopice se asociaza si cu o recuperare mai rapida, cu semnificativ mai putina durere postoperatorie din cauza agresiunii reduse a peretelui abdominal si cu reluarea activitatii intestinale in timp scurt, ceea ce permite revenirea la alimentatia si la viata normala.

vop