Pentru o viata sanatoasa respectati mesele principale

Articol scris de Dr. Rubin Munteanu

img_9063edited-jpgmodeditededitedPacienții mei zâmbesc invariabil când le spun că aceasta este condiția principală care trebuie respectată după operația de gastric sleeve. Nimic mai simplu, nimic necunoscut.

Sloganul repetat îndelung la toate posturile TV, poate chiar prea mult repetat, are câteva sensuri subtile care merită descifrate.

Pentru o viață sănătoasă înseamnă de fapt să rămânem sănătoși nu să devenim astfel. Este, dintr-un început, o recomandare profilactică și nu terapeutică.

Mă opresc apoi la predicat; noțiunea de respect implică acordarea de timp și atenție. Nu cred că poți respecta ceva sau pe cineva, dacă nu-i acorzi timp și atenție. În consecință acordați timp și atenție meselor principale.

În al doilea rând să definim mesele principale. Pare logic să considerăm cele trei mese definite clar prin cuvinte demult intrate în uz: mic dejun, prânz și cină.  Ultraneologismul brunch mai are mult până să se impună (sper sincer că nu va reuși).

Reformulez încă o dată: pentru o viață sănătoasă acordați timp și atenție micului dejun, prânzului și cinei. Caracterul permanent al acestui îndemn este subînțeles. Adică trebuie să facem acest lucru în fiecare zi. Excepția, care sigur va exista, nu are decât să întărească regula.

Lucrurile par până aici relative clare dacă nu s-ar ivi, firesc întrebarea, ce facem însă cu gustările dintre mesele principale? Un anume tip de logică,  provenită însă din domeniul juridic și nu din cel medical, ne poate conduce la ideea că ce nu este explicit interzis este prin consecință permis. Fals. Nu aceasta este logica biologică. Aici se aplică că mai mult este prea mult și prin urmare nu mai este sănătos. Ce facem cu celălalt slogan utilizat pâna acum: mâncați puțin și des ?

Toată experiența mea de peste 10 ani de chirurgie bariatrică mă face să cred că acest concept (puțin și des) este greșit și că trebuie să admitem că trebuie înlocuit.

În concluzie, dacă vrem să rămânem sănătoși trebuie să mâncăm în fiecare zi micul dejun, prânzul și cina, să mâncam încet, să alegem cu grijă ceea ce mâncăm și să nu facem alte activități în timpul mesei. Adică să acordăm timp și atenție meselor principale. Cred că omul mănăncă stand jos, spălat pe mâini, pe fața de masă și cu tacâmuri. Poftă bună!

vop