To sleeve or not to sleeve

Articol scris de Dr. Rubin Munteanu

_mr37393Traducand doar sensul intrebarea ar fi: sa ma operez pentru a slabi sau nu.  Eu fiind chirurg bariatric as putea fi usor acuzat de un raspuns excesiv de subiectiv, in conexiune directa cu ”spuza” și ”turta”. Sau poate incercarea mea de a fi obiectiv va fi o reusita, cel putin intentia mea este de a prezenta lucrurile intr-o balanta echilibrata. Prin urmare sa analizam!

To sleeve!

1. Pe primul loc as trece eficacitatea. Este o procedura chirurgicala cu rezultate excelente pentru 85 % din cazuri (cel putin). Se pot mari aceste procente daca se respecta o serie de conditii (procedura corect indicata si corect efectuata, respectarea regulilor postoperatorii, urmarire atenta si competenta a pacientilor)(dintre toate relatia pacient –chirurg directa, empatica si onesta de ambele parti cred ca este esentiala). In orice caz ramane un procent foarte mare de reusita.

2. Pe locul secund as trece usurinta de a slabi, acest fapt fiind generat de lipsa senzatiei de foame, consecinta a indepartarii portiunii fundice care secreta grelina, ”hormonal foamei”. Foamea este un sentiment chinuitor, pe termen lung foarte greu de suportat, genereaza modificari complexe fizice dar si psihice, nu este ceva usor de ignorat. Cu sleeve nu ti-e foame, mananci pana te saturi (este adevarat ca acest lucru se intampla la cantitati foarte mici de mancare), poti manca practic orice (NU si de ori de cate ori vrei, doar de trei ori pe zi).

3. Continuand pe englezeste, lust but no least, un avantaj urias este dat de vindecarea sau cel putin ameliorarea afectiunilor care insotesc obezitatea: diabetul zaharat tip 2, sindromul de apnee in somn, hipertensiunea arteriala, problemele osteoarticulare, infertilitatea la femei si lista este mult mai lunga. Cu sleeve scapi repede de aceste boli. Chiar mai inainte de a fi inregistrat o pierdere foarte mare in greutate.

Not to sleeve!

1. Marele avantaj sa slabesti fara sa te operezi este chiar acesta, nu te operezi. Nu spune nimeni ca exista operatie fara riscuri. Poate ca mai corect ar fi sa spunem ca nu exista operatie fara complcatii. Un procent din cei operati dezvolta complicatii, unele foarte severe. Care este procentul de complicatii dupa sleeve? Difera mult in functie de experienta echipei anestezico-chirurgicale si de dotarile spitalului unde se face operatia. Pentru echipe rodate si in spitale bine dotate procentul este foarte-foarte mic, 0,1% la nediabetici si 0,5%  la diabetici. Vorbim de complicatii care necesita reoperatii pentru rezolvarea lor (hemoragia si fistula postoperatorie fiind cele doua posibilitati obisnuite). Este mult? Desigur ca pentru pacientul aflat in situatia respectiva procentul este 100% pentru restul 99, 5% este 0. Depinde din ce punct de vedere privesti problema.

2. Este mai ieftin decat operatia. Cu siguranta, dar este valabil doar pentru cei care reusesc. Cele mai optimiste statistici vorbesc de 5% procent de reusita (adica de oameni care au slabit si sau mentinut minim 5 ani – recunosc ca 5 ani este foarte putin dar este un indicator medical si-l iau ca atare).

3. Nu necesita ajutor medicalizat. Nu sunt deloc, dar deloc de acord cu aceasta asertiune si singurul motiv pentru care am trecut-o aici este sa o atac puternic. Obezitatea este o boala, slabitul este un tratament. Daca suntem de acord cu acest lucru atunci mai trebuie spus doar ca tratamentul trebuie INTOTDEAUNA (indiferent de afectiune) efectuat de catre cel putin un doctor (de o echipa medicala este mai bine). Cand am mentionat procentul de 5% reusite m-am referit doar la cele in care tratamentul de slabit a fost condus de catre un medic specializat, adica un nutritionist. In rest nu exista statistici demne de mentionat , adica atat corecte stiintific cat si oneste, dar cred bazandu-ma pe 20 de ani de practica medicala ca procentul celor care au reusit prin ”autoslabire” nu depaseste 0,1%.

Sunt doar cateva argumente pentru fiecare dintre posibilitati, cu siguranta nu toate, cu mare probabilitate cele mai importante.

Concluzii?

Le-am scris dar le-am sters. Am lasat fiecaruia libertatea de a trage propriile concluzii, asa cum fiecare (dintre cei nevoiti) are libertatea de alege to sleeve or not to sleeve.

P.S. daca aveti o greutate normala, va rog sa va considerati norocosi si sa nu faceti exercitiul mental to sleeve or not…

vop