Revizii chirurgicale bariatrice

Interior Spital Monza

Aceasta sectiune se refera la situatiile in care o scadere ponderala insuficienta sau recastigarea unor kilograme pierdute initial impun o alta interventie pentru ca pacientul sa revina la scaderea ponderala dorita.

REVIZIA DUPA INELUL GASTRIC

Inelul gastric este un procedeu larg raspandit in lume, cu certe avantaje, dar cu indicatii mai limitate decat se credea in urma cu cativa ani. Stim astazi ca cel putin 20% dintre pacientii cu buna indicatie pentru inel reusesc sa „pacaleasca” dispozitivul si sa recastige in greutate.

Un alt procent de pacienti (greu de aproximat cat de mare) probabil ca nu aveau de la inceput indicatie pentru inel, dar, din diferite motive, aceasta a fost procedura care s-a efectuat (fie pentru ca pacientul nu a acceptat alta optiune, fie pentru ca echipa chirurgicala nu efectua decat aceasta operatie). Mai exista o categorie a celor care nu se mai prezinta la doctor pentru calibrarea inelului, astfel incat rateaza din acest motiv sansa sa devina normoponderali. Dupa cativa ani se hotarasc sa reia lupta cu greutatea, dar considera ca inelul este o procedura proasta.

Ce optiuni exista pentru un pacient cu inel gastric?

Reevaluare completa, clinica si paraclinica (investigatii exhaustive), astfel incat sa poata fi trase concluzii corecte privitoare la cauzele esecului, sa fie evaluate posibile complicatii ale prezentei inelului (de exemplu, daca este migrat intragastric) si sa se stabileasca un plan de actiune.

Mentinerea inelului, restabilirea increderii pacientului in metoda existenta si calibrarea inelului. Este cea mai simpla optiune, este posibila doar daca nu exista nicio complicatie si merita incercata doar daca indicatia pentru inel a fost corecta. In acelasi timp, nu implica riscuri majore.

Extragerea inelului si efectuarea unui alt procedeu, gastric sleeve sau gastric by-pass. Alegera intre gastric sleeve si gastric by-pass este una de finete, implica evaluarea tuturor parametrilor preoperatorii (BMI, varsta, afectiuni asociate, comportament alimentar, etc.), dar si a situatiei locale de la nivelul stomacului.

REVIZIA DUPA GASTRIC SLEEVE

De ce unii pacienti nu slabesc destul? De cele mai multe ori pentru ca nu respecta regulile necesare dupa operatie care tin atat de regimul alimentar, cat si de alte recomandari care tin de stilul de viata . Aceste reguli trebuie sa fie clar explicate de catre echipa medicala, intelese de catre pacient (si daca se poate si de apropiatii acestuia) si mai ales, respectate toata viata.

De ce unii pacienti repun kg pierdute? Pentru ca unii inceteaza sa mai respecte regulile dupa ce si-au atins tinta. Cauzele acestui comportament sunt multiple. Este clar ca presiunile (interioare si exterioare) la care este supus un om pentru a manca mai mult decat are nevoie, sunt multiple: pofta, accesibilitatea alimentelor, jena de a refuza invitatiile etc.

Cauza cea mai frecventa cauza ramane insa „ciugulitul” (definit ca fiind obiceiul de ingurgita cantitati mici si foarte mici de mancare, de mai multe ori pe zi). Cine ciuguleste NU slabeste.

Ce optiuni exista pentru un pacient cu gastric sleeve?

  • Re-sleeve
  • Gastric by-pass
  • Diversie bilio-pancreatica cu duodenal switch
  • Bandarea stomacului (inel dupa sleeve)

Si in aceasta situatie trebuie foarte atent cantarita decizia. Alegerea intre cele patru optiuni nu este foarte simpla, in algoritmul de judecata intra pe de o parte statusul medical al pacientului (varsta, afectiuni asociate, BMI, etc.), cauzele identificate cu precizie sau presupuse a fi generat esecul primei proceduri si, nu in ultimul rand, complianta pacientului la noile reguli care vor trebui respectate.

vop