De ce este eficienta operatia de micsorare de stomac?

Articol scris de Dr. Rubin Munteanu

Dr. Rubin Munteanu

Marturisesc sincer ca mi-au trebuit niste ani si foarte multe dicutii cu cei peste 2000 de pacienti operati de mine, ca sa am curajul sa formulez cateva idei pe aceasta tema. Exista si raspunsurile standard, usor de gasit in orice carte de chirurgie bariatrica sau pe orice site cat de cat serios, dar as vrea sa aprofundez si cateva idei care sunt mai putin evidente si cunoscute…

In primul rand simt nevoia sa definesc doi termeni fundamentali ai temei, respectiv operatia de micsorare de stomac si eficienta acesteia.

Operatia de micsorare de stomac, denumita corect medical gastric sleeve si hipercorect rezectie gastrica longitudinala, reprezinta o procedura chirurgicala in care se rezeca partea laterala a stomacului, acesta capatand forma unui tub, cu un diametru de aproximativ 3 cm. Consecintele acestei proceduri sunt anatomo-fiziologice (se micsoreaza capacitatea stomacului de a primi alimente la o masa) si endocrinologice (se reduce nivelul unui hormon denumit grelina, ceea ce determina scaderea drastica a senzatiei de foame).

Eficienta operatiei inseamna atingerea de către pacient a 3 obiective:

  • sa slabeasca sanatos
  • sa ajunga la o greutate normala
  • sa se mentina pe termen lung la greutate normala.

La pacientii cu diabet zaharat tip 2 sau cu alte comorbiditati ale obezitatii se adauga la obiective si ameliorarea semnificativa sau chiar vindecarea acestor afectiuni grave.

Concret, in urma operatiei de micsorare de stomac mananci mai putin la fiecare masa si iti dispare senzatia de foame, iar eficienta interventiei chirurgicale presupune sa-ti recapeti si sa-ti mentii greutatea normala si sanatatea.

De ce este eficienta operatia de sleeve? La prima vedere, pentru ca pacientul nu mai poate manca mult si nici nu mai doreste sa manance mult pentru ca nu îi mai este atat de foame ca si inainte. In primele luni absolut toti pacientii slabesc un anumit numar de kg, care desigur ca variaza in functie de greutatea de la care au pornit, dar care intotdeauna inseamna zeci de kg.

Dupa cateva luni insa, sau chiar dupa un an sau doi, intervine la o parte dintre ei un proces de recastigare in greutate, treptata si de regula lenta, dar totusi ingrijoratoare. Se naste fireste intrebarea cum este posibil? De ce oare in timp ce marea majoritate reusesc sa-si mentina greutatea optima, altii esueaza?

De fapt trebuie spus ca pe termen lung, operatia functioneaza doar daca se respecta o regula foarte, foarte importanta: 3 mese pe zi. Acest lucru presupune ca intre mese nu trebuie mancat nimic. Obisnuiesc sa spun ca „cine ciuguleste nu slabeste”.

Analizand foarte atent comportamentul alimentar al pacientilor mei cu gastric sleeve, am constatat ca cei care au inteles ca omul mananca la masa, stand jos, spalat pe mâini si cu tacâmuri, de trei ori in fiecare zi (adica mic dejun, pranz si cină) au avut de departe cele mai bune rezultate. La polul opus au fost cei care din diferite motive au mâncat haotic, fără sa respecte un minim ritual de luat masa (adica au ciugulit, au ronțăit, au mancat putin si des).

De ce slăbește un pacient cu gastric sleeve? Pentru ca mănâncă mult mai puțin decât o făcea înainte. Surprinzător a fost și pentru ei dar și pentru mine, ca toți au realizat acest lucru abia la un anumit interval de timp după operație. Și toți au avut o adevărată revelație după operație, referitor la cât de puțin trebuie sa mănânce de fapt, pentru a slăbi.

Incerc să vă dau câteva exemple despre ce inseamnă noile porții pe care un om cu stomacul micșorat le consumă in primul an de la operație. Un mic dejun cuprinde un ou fiert sau orice altceva echivalent acestui volum. La prânz (mai ales dacă își acordă un timp rezonabil pentru această activitate, adică 30-40 de minute) va putea să consume 4-5 linguri de ciorbă urmate la 5-10 minute de o sarma (se intelege că este posibil orice altceva de acest volum) si peste alte 5-10 minute poate fi savurat si desertul (2 lingurite de inghețată sau 1 felie de măr sau portocală). Profit aici să afirm răspicat ca fructele trebuie consumate de regulă ca desert.

Chirurgul prin acțiunea sa, poate doar să limiteze volumul stomacului si să scadă si producția de grelină, acest hormon al foamei, cum a fost numit popular și expresiv. Ce nu poate face operația? Nu poate limita numărul de mese al pacientului. Îl poate face să mănânce puțin (la o masă) dar nu-l poate impiedica să mănânce des. Puțin și des înseamnă prin sumație mult și de regulă mult prea mult. De ce ar mânca totuși des un pacient cu o astfel de operație? In primul rând din obișnuință. Apoi din cauza poftelor.

Tocmai de aceea, stiind cat este de important pentru pacient, atat eu cat si echipa cu care lucrez, luam foarte in serios atat educația medicala postoperatorie, cat si suportul psihologic de care acesta are nevoie. Ii suntem alaturi si il sustinem atat cat are nevoie si pot sa afirm ca odata ce a ajuns la noi, pacientul nu mai este singur in lupta cu kilogramele. Chiar daca poate si-a pierdut speranta sau i se pare prea greu sau imposibil sa-si mai recapete greutatea ideala, noi suntem pregatiti sa-l ajutam si sa reusim de aceasta data impreuna.

vop