Acalazie

_mg_7942Cardia este un sfincter (o ingrosare musculara) care face trecerea dintre esofag si stomac. Prin relaxarea sa, ea permite bolului alimentar sa treaca din esofag in stomac.

In cazul acalaziei, acest sfincter prezinta un deficit de relaxare, ceea ce impiedica bolul alimentar sa paseze in stomac. Acumularea alimentelor in esofag duce la dilatatii esofagiene, ceea se se traduce clinic prin tulburari de inghitire, regurgitatii, si dureri toracice localizate in spatele sternului. In timp se instaleaza tulburari de nutritie cu scadere marcata in greutate.

Tratamentul este exclusiv chirurgical si consta in sectionarea fibrelor musculare cardiale, ceea ce duce la relaxarea sfincterului. De asemenea, trebuie asociat un procedeu care sa impiedice ulterior refluxul continutului gastric acid in esofag.

Laparoscopia este cea mai buna modalitate de abordare chirugicala deoarece permite vizualizarea cu mare acuratete a structurilor cardiale si un gest chirugical de mare finete tehnica.

Refacerea postoperatorie este rapida. Va puteti astepta la o perioada de spitalizare de 1 – 2 zile . Dupa operatie va va fi recomandat un regim compus strict din lichide timp de 7 zile, urmat de o perioada de 14 zile de alimente pasate.

vop