Hernia Hiatala

Terapie intensiva BariClinic

Hernia hiatala apare atunci cand orificiul natural de trecere al esofagului din torace in abdomen prin diafragm se largeste. Prin acest orificiu se poate angaja o portiune de stomac, sau este posibil ca numai continutul gastric acid sa reflueze in esofag (reflux gastroesofagian). Aceasta determina suferinta mucoasei esofagiene (esofag Barett) si genereaza simptomatologia: regurgitari si senzatia de arsura in spatele sternului.

Tratamentul chirurgical consta in a readuce in abdomen portiunea de stomac herniata si a sutura diafragmul pentru a impiedica sucul gastric sa mai reflueze in esofag. In cazul in care orificiul este mult largit, poate fi necesara montarea unei plase speciale. Laparoscopia este modalitatea cea mai buna de a aborda hernia hiatala, deoarece permite vizualizarea si repararea optima a defectului diafragmatic.

Refacerea postoperatorie este rapida, in general pacientii neavand nevoie de mai mult de 1-2 zile de spitalizare. Dupa operatie va fi nevoie sa respectati timp de 10 zile un regim alimentar, care consta in lichide si alimente pasate.

vop