Tumori de rect

rubinRectul este ultimul segment al tubului digestiv si are o lungime de aproximativ 12-15 cm. La nivelul rectului pot apare formatiuni tumorale (tumori de rect) care sa necesite tratament chirurgical.

Tumorile de rect se manifesta prin tulburari de tranzit: constipatie alternand cu diareea, scaune subtiri, „creionate”, scaune amestecate cu sange sau cu mucus, urat mirositoare, scadere in greutate, astenie fizica. Pierderile de sange cauzate de tumora pot fi mici, dar cu efect cumulativ in timp astfel incat pot determina aparitia anemiei. In stadiile incipiente ale bolii, simptomatologia poate lipsi in totalitate, de aceea tuseul rectal si colonoscopia sunt esentiale in diagnostic.

Interventia chirurgicala pentru tumorile de rect se face preferabil pe cale laparoscopica, pentru avantajele ei nete: rezectie in conditii de siguranta oncologica, o vedere exceptionala a campului operator, recuperare postoperatorie rapida, durere mai redusa pentru bolnav, iar reluarea functiei normale a tubului digestiv este mai rapida.

Tumorile situate in portiunea superiora a rectului la 9-12 cm de orificiul anal sunt tratate asemanator tumorilor de colon sigmoid.

Tumorile aflata in zona de rect mijlociu intre 5 si 8 cm de sigmoid au o situatie absolut particulara . Excizia lor in conditii de siguranta oncologica, adica la 2 cm de tesut sanatos fata de marginea inferioara a tumorii, creaza unele dificultati tehnice majore. Traditional, acest tip de localizare nu se putea rezolva decat cu exteriorizarea capatului colonului prin piele la nivelul peretelui abdominal (anus contra naturii, anus iliac).

Abordarea noastra chirurgicala se face intr-o maniera complexa si inovativa, combinand disectia rectului pe cale laparoscopica (in interiorul abdomenului) si continuand interventia pe cale clasica prin rezectia coccisului si realizarea unei anastomose joase. In felul acesta este salvat sfincterul anal si este evitata necesitatea anusului contra naturii.

Pentru cancerul de rect situat la mai putin de 4 cm de anus, solutia chirurgicala care ofera cele mai bune rezultate si supravietuire oncologica este amputatia de rect. Aceasta presupune indepartarea tumorii si a tesutului inconjurator impreuna cu sfincterul anal. In acesta situatie nu se poate evita din pacate, crearea unui anus iliac stang.

Pregatirea pentru operatie presupune 1-2 zile de golire a continutului intestinal si se face sub control medical cu ajutorul laxativelor.

Postoperator spitalizarea variaza intre 4-7 zile, in functie de tipul interventiei chirurgicale si de evolutia pacientului.

Experienta echipei coordonate de doctorul Rubin Munteanu este vasta, atat in ceea ce priveste interventia pe cale laparoscopica dar si cea clasica. Calea laparoscopica este recomandata pentru certe avantaje deja enumerate. In ceea ce priveste tumorile de rect mijlociu, tehnica noastra care combina abordarea laparoscopica cu cea transcoccigiana este unica si inovativa, oferind sansa pastrarii functiei sfincterului anal. Rezultatele obtinute astfel sunt exceptionale atat din punct de vedere oncologic cat si din punctul de vedere al satisfactiei pacientului, crescand semnificativ nivelul de calitate al vietii postoperator.

vop