Hernia inghinala

_mr37393Hernia inghinala reprezinta migrarea unor organe abdominale ( anse intestinale sau epiploon) prin canalul inghinal, o zona slaba a musculaturii peretelui abdominal. Din acest motiv este mult mai frecvent intalnita la barbati. Defectul peretului abdominal poate fi innascut sau dobandit odata cu inaintare in varsta, care se asociaza cu scaderea tonusului musculaturii, dar si cu conditii de crestere repetata a presiunii din abdomen (tuse sau constipatie cronica).

Clinic se manifesta ca o umflatura localizata in zona inghinala, care se poate palpa in pozitia verticala si care poate disparea (se reduce) in pozitie culcata. Cateodata apare si o durere intermitenta, declasanta de efort fizic. In timp herniile pot creste in dimensiuni si nu se mai reduce nici in pozitie culcata. Neoperate la timp, prin dimensiunilor, pot duce la limitarea activitatii fizice, jena locala constanta, dar pot apare si complicatii amenintatoare de viata si care, din aceasta cauza, impun operatia in regim de urgenta, cum ar fi incarcerarea, strangularea herniei sau aparitia ocluziei intestinale.

Tratamentul herniei este doar chirurgical si consta in identificarea sacului herniar si readucerea continutului sau in abdomen. Acesta trebuie sa fie urmata de intarirea perelelui abdominal prin montarea unei structuri sintetice (plasa) la acest nivel. Plasele pot fi de mai multe tipuri, calitati si dimensiuni. Unele dintre ele pot avea o forma predefinita (3D). Sunt, in majoritate, neresorbabile, si pot fi considerate un implant definitiv. De aceea este bine sa va informati cu privire la calitatea plasei ce urmeaza sa va fie montata, tinand seama pe de o parte ca va ramane definitiv in corpul dvs, si pe de alta parte ca o calitate mai buna va presupune un pret pe masura.

Operatia facuta pe cale laparoscopica presupune un timp operator mai redus si incizii mult mai mici, de 0.5 -07 cm (comparativ cu incizia din interventiile pe cale clasica care ajunge la 8-10 cm in portiunea inferioara a abdomenului) si prin urmare, induce o recuperare mult mai rapida si posibilitatea reluarii rapide a activitatilor zilnice si a efortului fizic. In plus, posibilitatea de reaparitie (recidiva) a herniei, sau de infectare a plasei (care se comporta ca orice material protetic) este minim in interventia pe cale laparoscopica, considerabil mai mic decat in interventia pe cale clasica. Daca suferiti de hernie bilaterala (si pe dreapta si pe stanga) optiunea pentru abordarea laparoscopica este indiscutabila, deoarece rezolva problema intr-o singura sedinta operatorie, cu un traumatism mimim al peretelui abdominal.

vop