Tumori de colon sigmoid

Interior Spital Monza

Sigmoidul este ultimul segment al colonului inainte de rect si are o lungime variabila, de 20-50 cm. La acest nivel pot apare formatiuni tumorale care pot fi abordate chirurgical sau nonchirurgical. Daca este vorba despre un polip, tratamentul poate fi colonscopic (excizia nonchirurgicala a polipului). Din pacate, foarte putine sunt situatiile surprinse intr-un stadiu in care rezectia colonoscopica sa fie suficienta. De cele mai multe ori, tumorile de sigmoid trebuie rezecate chirurgical.

Tumorile de sigmoid se manifesta prin tulburari de tranzit: constipatie alternand cu diareea, scaune subtiri, “creionate”, scaune amestecate cu sange sau cu mucus, urat mirositoare, sau prin semne generale nespecifice, cum sunt scaderea in greutate nedorita si astenia fizica nejustificata. Pierderile de sange cauzate de tumora pot fi mici, dar cu efect cumulativ in timp astfel incat pot determina aparitia anemiei. Din pacate, ca in toate cazurile de tumori colice, in stadiile incipiente ale bolii, simptomatologia poate lipsi in totalitate. De aceea colonoscopia este esentiala in diagnostic. Orice pacient care a fost diagnosticat cu hemoroizi ar trebui sa efectueze si un examen colonoscopic pentru a exclude prezenta unei formatiuni tumorale colonice concomitente. De asemenea, este indicat efectuarea unei examen colonoscopic de verificare la orice pacient peste 50 de ani, iar in cazurile cu antecedente familiale de cancer de colon, este indicata efectuarea colonoscopiei o data la 2-3 ani la pacientii de peste 40 de ani.

In stadiile avansate tumora poate determina oprirea tranzitului intestinal, blocand in totalitate evacuarile de materii fecale si gaze, ceea ce poarta numele de ocluzie intestinala. In aceasta situatie interventia chirurgicala are caracter de urgenta si de cele mai multe ori impune calea chirurgicala clasica de abordare.

Tratamentul chirurgical al unei tumori sigmoidiene presupune indepartarea segmentului de colon care contine tumora. Pentru a reduce riscul de recidiva tumorala, aceasta rezectie trebuie sa aiba o margine de siguranta de 2 cm sub tumora (spre rect).

Exceptand cazurile de urgenta, sau in care tumora este de dimensiuni foarte mari, abordarea chirurgicala este de preferinta, laparoscopica. Avantajele acesteia sunt nete: rezectie in conditii de siguranta oncologica, dar si o vedere exceptionala a campului operator, recuperare postoperatorie rapida , durere mai redusa pentru bolnav, reluarea functiei normale e tubului digestiv mai rapida.

Refacerea continuitatii tubului digestiv se face prin sutura colonului restant la rect. Realizarea unei suturi mecanice folosind un dispozitiv special numit stapler mechanic, are avantajul de a reduce riscul de complicatii postoperatorii (fistula). Uneori insa conditiile locale nu permit in aceeasi sedinta operatorie efectuarea acestei suturi (anastomoze). In acesta situatie capatul colonului se exteriorizeaza prin piele, ducand la aparitia unui anus iliac (anus contra naturii). Eventual ulterior, cand conditiile locale o vor permite, se va incerca refacerea continuitatii naturale a tubului digestiv, ceea se se numeste reintegrare colica, si poate fi efectuata de asemenea pe cale laparoscopica.

Abordarea laparoscopica este considerata mai benefica pentru pacient decat cea clasica, pentru ca se asociaza cu un traumatism de mai mica amploare al tesuturilor, ceea ce pune organismul intr-o pozitie mai favorabila din punct de vedere imnologic, ajutandu-l sa lupte impotriva celulelor neoplazice. La acesta se adauga vasta experienta a echipei coordonate de Dr. Rubin Munteanu, cu rezultate dintre cele mai bune atat din punctul de vedere al procentului foarte mic de complicatii, cat si din punctul de vedere al rezultatelor pe termen lung in eradicarea cancerului.

vop