Polipi colonici – excrescenţe de ţesut la nivelul intestinului gros

Sala de asteptare BariClinic

Polipii colonici reprezintă formaţiuni de forma unor excrescenţe de ţesut care apar la nivelul intestinului gros. Pot fi polipi colonici izolati sau multipli, ceea ce se poarta numele de polipoza colonica.

Polipi colonici – simptome

Polipii de mici dimensiuni sunt de regula asimptomatici, fiind descoperiti in urma unor examinari endoscopice inferioare (colonoscopie). Polipii voluminosi pot da rectoragii (sange amestecat cu materiile fecale) sau tulburari de tranzit intestinal – diaree sau constipatie.

Polipii izolati, de mici dimensiuni si cu baza mica de implantare se excizeaza de regula colonoscopic si nu necesita operatie.

Polipii multipli, cei voluminosi, cei cu baza mare de implantare sau polipii care au fost deja rezecati endoscopic si examenul de laborator a ridicat suspiciunea unei modificari maligne, au indicatie chirurgicala.

Polipi colonici – tratament

Tratamentul chirurgical consta in rezectia fragmentului de colon afectat de prezenta polipilor, urmata de anastomoza (coaserea) capetelor restante, pentru a reface continuitatea tubului digestiv.

Tehnica laparoscopica aduce posibilitatea vizualizarii optime ceea ce permite o rezectie limitata la fragmentul afectat, asociata cu un traumatism minim al peretelui abdominal si in consecinta, cu recuperare postoperatorie rapida.

Polipi colonici – postoperator

Postoperator este necesar regim alimentar usor pana la reluarea tranzitului intestinal firesc.

vop